Radionica za privredne subjekte o bezbjednosti poslovanja u digitalnom okruženju

Područna privredna komora Trebinje, u saradnji sa Odjeljenjem za visokotehološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, danas je organizovalo radionicu na temu „Bezbjednost poslovanja u digitalnom okruženju“, na kojoj su prisustvovali svi zainteresovani predstavnici privrednih subjekata iz našeg grada.

Cilj radionice je informisanje i podizanje svijesti predstavnika preduzeća i institucija o oblicima kriminaliteta u oblasti digitalnog poslovanja te mogućnosti zajedničkog djelovanja u cilju prevencije i smanjenja štete u slučaju visokotehnološkog kriminaliteta.

Veselin Savić, direktor Područne privredne komore Trebinje kaže da je motiv za organizaciju ovakvog događaja opasnost u kojoj se potencijalno mogu naći preduzeća i korisnici interneta vezano za visokotehnološki kriminal, kroz korištenje interneta.
„Digitalni svijet i digitalna transformacija su česte teme u poslovnim i privatnim životima, mnogo toga se odvija na internetu, veliki je tempo promjena i veliki su potencijali za različite vrste prevare, a posebno su tim vrstama opasnosti izložena mala i srednja preduzeća koja nemaju kapacitet da se pripreme za takve stvari“, rekao je Savić.

Olivije Zimonja, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske je istakao da je današnja tema predavanja važna s obzirom na učestalost i pojavne oblike ugrožavanja privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

„Danas je akcenat stavljen na najmanje dva pojavna oblika, to su ransover koji ima ozbiljne finansijske posljedice, ali i o kad je riječ i ličnim podacima i informacijama, te o raznim vrstama prevarni radnji, kao što su presretanje. Godišnje u Srpskoj postoji na desetine slučajeva napada ransoverom, a posljedice su zaključavanje podataka korisnika, onemogućavanje rada, krađa zloupotreba podataka, ali i traženje otkupnine za otključavanje tih podataka, što prouzrokuje značajne finansijske štete za privredne subjekte ali i fizička lica“, rekao je Zimonja.
On je dodao da je potrebno u kontinutietu raditi na upoznavanju sa pojavnim oblicima i informisanju korisnika, ali i ulaganju u opremu i programska rješenja. Zimonja zaključuje da je stopa rasvijetljenosti ovog vida kriminaliteta u Republici Srpskoj na zadovoljavajućem nivou.

 

Izvor: Radio Trebinje, PPK Trebinje

Leave a Reply