EU4BusinessRecovery – Javni poziv za prijavu projekata u oblasti turističkog sektora

U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke – EU4BusinessRecovery za pomoć preduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih Covid-19 pandemijom, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH objavio je javni poziv za prijavu projekata u oblasti turističkog sektora. Bespovratna finansijska sredstva i tehnička podrška biće dostupni preduzećima i turističkim operaterima kako bi osigurali kontinuitet poslovanja, ali i stvaranje inovativnih start-upa.

Prije krize Covid-19, turistički sektor u Bosni i Hercegovini brzo je rastao, doprinoseći približno 10% ukupnom BDP-u i zapošljavao je preko 43.000 ljudi. Međutim, sektor nije ostvario svoj puni potencijal zbog ograničene ponude i nepostojanja strategija upravljanja destinacijama, neadekvatne transportne i turističke infrastrukture, poslovnog okruženja i neadekvatno iskorištenih prirodnih i kulturnih resursa.

Restriktivne mjere izazvane pandemijom Covid-19 teško su pogodile turizam, te je sektor zabilježio nagli pad od oko 80% i još se nije vratio na nivo prije krize.

Projekat EU4BusinessRecovery pomaže turističkom sektoru putem integrisanog paketa savjetodavnih usluga i finansijske podrške za oporavak i ponovno pokretanje poslovnih aktivnosti.

Fond od 1 milion eura bespovratnih sredstava unutar projekta EU4BusinessRecovery dostupan je za mjere oporavka turizma, koje se fokusiraju na aktivnosti poput razvoja strategije upravljanja destinacijama, pristupa novim tržištima za preduzetnike u turizmu, razvoja brenda, razvoja akcionih planova održivog turizma, ulaganja u ekološki prihvatljiva rješenja itd.

Opštine, agencije za lokalni/regionalni razvoj i privredne komore mogu aplicirati na poziv kao vodeći aplikanti koji će raditi na razvoju destinacija sa ciljem podrške krajnjih korisnika projekta koji su privatna poduzeća u turizmu. Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 150.000 eura. Potreban vlastiti doprinos podnosioca zahtjeva je između 20% i 80% od ukupnih prihvatljivih troškova predloženog projekta.

Prijave je moguće podnijeti online, putem aplikacionog portala dostupnog na linku: https://eu4business.core-enigma.com/.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati preduzetnice, mlade i druge ranjive grupe u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona evra) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion evra). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

 1. EU4BusinessRecovery_CoI_Partnerships in Tourism_Guidelines for Applicants

3. EU4BusinessRecovery_CoI_Partnerships in Tourism_Mandate of Co-applicant

2. EU4BusinessRecovery_CoI_Partnerships in Tourism_Memorandum of Understanding

4. EU4BusinessRecovery_Application Portal_User Manual (2)

Za više informacija, molimo kontaktirajte: EU4Business@giz.de.

Izvor: PKRS