Projekat osposobljavanja i zapošljavanja CNC operatera

Na području Hercegovine nema nezaposlenih CNC operatera, spremnih za rad. Zato je sedam organizacija ili institucija Srpske i Trebinja, odlučilo da realizuje projekat stručnog osposobljavanja i zapošljavanja CNC operatera za potrebe metalske industrije. Inicijativa je potekla iz Swisslion Industrije alata Trebinje, s obzirom na to da specijalizovanih kadrova spremnih za tu oblast nema.
Pripreme za podršku metaloprerađivačkoj i drugim industrijama, koje vape za CNC operaterima, traju šest mjeseci.

Podrška je stigla i od švajcarskog Helvetasa, a prednost Grada Trebinja je što posjeduje BFC, sertifikat za povoljno poslovno okruženje.

– Grad želi da podstakne kvalitetnije obrazovanje u srednjim stručnim školama, kako bi učenici odmah bili osposobljeni za rad u privredi, u ovom slučaju rukovanje CNC mašinama. Jedna generacija učenika završava Stručnu školu i bilo je problematično što nisu imali praksu – kaže Slađana Skočajić, zamjenica gradonačelnika Trebinja.

Novac za kupovinu CNC mašina i stručnu obuku obezbijedili su Grad i švajcarska agencija Helvetas, kroz projekat „Moja budućnost“.

– Obuku će provoditi Edukativni centar Privredne komore. Svi kandidati koji završe obuku dobiće sertifikat i nastojaćemo da to obrazovanje bude upisano u njihovu radnu knjižicu – pojasnio je Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Iza toga stoji Grad, a obuka će teći prema akreditovanom programu i Zakonu o obrazovanju odraslih. Izvršen je i pregled stanja potencijalnih srodnih zanimanja na području Istočne Hercegovine.
Nataša Tučić iz Službe za lokalno-ekonomski razvoj, investicije i energetsku efikasnost, ističe da je projekat koji je sabrao različite interese i namjere, i Grada, koji želi saradnju sa privredom, i privrede, koja zna koji profil radnika treba.

– Početkom januara slijedi javni poziv, a ciljna grupa za obuku su osobe koje aktivno traže posao posredstvom Zavoda za zapošljavanje – dodao je Bošković.

Početak teoretske i praktične obuke kandidata, koji prođu proceduru, planiran je za mart, i trajaće devedeset dana.
Koordinator projekta je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja.

RTRS

Leave a Reply