„BACAR PROJEKAT“ – Konferencija “Klasterizacija kao kljuc konkurentnosti“

Konferencija “Klasterizacija kao kljuc konkurentnosti“, realizovana u sklopu aktivnosti BACAR projekta,  održana je 13. i 14.6. 2018. godine u INTERA TP, u Mostaru.

Stručnjaci iz regije i Evrope održali su predavanja na temu klasterizacije, a konferencija je obuhvatila tri panel diskusije: Panel 1 „Primjer dobre prakse – Klasteri iz regije“, Panel 2 „Digitalizacija, klasterizacija i konkurentnost/ Horizontalno tehnološko povezivanje“, Panel 3 „Kako unaprijediti saradnju komora i klastera“.

Projektni timovi projekta BACAR su odlučili iskoristiti priliku za odražavanje prvog prekograničnog klaster forum sastanaka. Tako su konferenciji prisustvovali pored domaćih predstavnika klasterskih grupa i klasterske grupe iz Crne Gore, Trebinja i Hrvatske,a koje su pozvali partneri Opšina Kotor, Privredna Komora Crne Gore, PKRS-Područna privredna komoraTrebinje i Regionalna razvojna agencija Splitsko Dalmatinske županije –RERA u saradnji s lokalnim ekspertima iz sektora turizma, lokalne hrane i kreativne industrije.

Na samoj konferenciji bilo je prisutno preko 170 gostiju, a njih preko 60 (predstavnika klasterskih grupa u okviru projekta BACAR) je  imalo priliku čuti iskustvo iskusnih klastera iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rumunije, Njemačke i  Italije.

Drugi dan konferencije, 14.6.2018. godine je održan Klaster forum sastanak gdje su lokalni eksperti angažirani kroz projekt BACAR učesnike upoznali s planiranim prekograničnim aktivnostima projekta BACAR, te na taj način još više animirali predstavnike sva tri sektora.

 

DSC_0705DSC_0680DSC_0674

Leave a Reply