Seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu „GMO-free“

U Trebinju je u organizaciji Agencije za bezbjednost hrane BiH, GiZ-a i Područne privredne komore Trebinje, 20.09.2017. godine, u maloj sali Gradske uprave Grada Trebinje,  održan  seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu „GMO-free“ prehrambenih proizvoda u BiH.

Seminar je imao za cilj informisanje proizvođača i potrošača, ali i nadležnih inspekcijskih službi i NVO-a,  o značaju ove oznake na domaćim proizvodima, kao dodatnog dokaza kvaliteta domaćih proizvoda i kao još jedan element kojima se povećava vrijednost proizvoda i olakšava plasman proizvoda na tržištu.Oznaka „GMO-free“ daje sigurnost  potrošaču prilikom kujpovine proizvoda da taj proizvod, u bilo kojoj fazi procesa proizvodanje, nije bio u dodiru sa genetski modifikovanim organizmima

BiH je prva od 14 zemalja regiona koja je usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez GMO-a i standarde za kontrolu genetički nemodifikovane proizvodnje zasnovane na riziku.           

IMG-07c1e625d08089adfb5c3dbf2b9bc1b3-VТРЕБИЊЕ, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо и директор Подручне привредне коморе Tребиње Веселин Савић.

 

Leave a Reply