Najava-Seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH

Privredna komora Republike Srpske, Područna privredna komora Trebinje, Agencija za bezbjednost  hrane BiH i njemački GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) GmbH sa projektom „Genetski nemodifikovana kvalitetna soja iz Dunavske regije“,  organizuju „Seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH“. Seminar će se održati 20.09.2017 u maloj sali Gradske uprave Grada Trebinje, Vuka Karadžića 2, sa početkom u 11:00.

Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja regiona koja je usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanje hrane proizvedene bez GMO-a, kao i standard za kontrolu genetički nemodifikovane proizvodnje zasnovane na riziku.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u aprilu 2017. godine  službeno objavila standarde u obliku smjernica o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO-a.  Smjernice su također u proceduri usvajanja na nivou Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Cilj ovog seminara  je javno pokretanje navedenih smjernica i informisanje javnosti o njihovoj važnosti, njihovim prednostima za domaće proizvođače kao i prednostima za potrošače koji će biti u mogućnosti da biraju označene proizvode proizvedene bez GMO-a.

Leave a Reply