BACAR Projekat – Prvi sastanak projektnih partnera

Prvi sastanak predstavnika projektnih partnera u sklopu projekta „Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost-umrežavanje u jadranskom regionu“ – BACAR održan je u Kotoru 24. i 25.08.2017. godine.

Partneri projekta čiji je opšti cilj „jačanje institucionalne infrastrukture i usluga u sektoru malih i srednjih preduzeća sa ciljem jačanja konkurentnosti kroz izgradnju pristupa klastera u sledećim oblastima: kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja“ su: Opština Kotor kao vodeći partner, Privredna komora Crne Gore, J.U. „RERA SD“ za razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo gospodarstva/privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona i PKRS-Područna privredna komora Trebinje.

Projekat se sprovodi u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020 i prioritetne osi ‘Jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskoj oblasti’.  Predstavlja jedan od 20 odabranih projekata u okviru prvog poziva. Trajanje projekta je 27 mjeseci (Jun 2017 – Avgust 2019).

Predviđa se da tokom sprovođenja projekta ‘BACAR’ klasteri i njihova prekogranična mreža postanu aktivni članovi EEN mreže. Klasterizacija MSP i umrežavanje na regionalnom nivou će poboljšati konkurenciju na osnovu lokalnih potencijala i olakšaće vezu sa međunarodnim tržištem.

Pored toga, grupisanje ili klasterizacija malih i srednjih preduzeća povećaće pregovaračku snagu sa državnim organima, finansijskim institucijama i horizontalno prema kupcima njihovih proizvoda ili usluga.

Aktivnostim projekta BACAR predviđaju I ulaganje u adaptaciju i opremanje institucija za podršku-opremanje novih centara za podršku klasterizacije u Kotoru, Splitu i Mostaru i opremanje novih kancelarija za podršku klasterizacije u Podgorici i Trebinju kao i škole za turizam i ugostiteljstvo u Mostaru gdje će savjetnici i eksperti pružati podršku u oblastima liderstva najboljih praksi, istraživanja, treninga za oblast fokusa klasterskog koncepta.

Tokom održavanja sastanka projektni partneri su izvijestili o urađenim projektnim aktivnostima u prvom tromjesečju implementacije projekta. Razmatrana je metodologija rada na uspostavljanju klastera, analiziran i usvojen plan aktivnosti za sledećih 6 mjeseci, predstavljen i usvojen Plan vidljivosti i komunikacije.

Drugog dana sastanka u sali za sastanke Opštine Kotor održana je konferencija za medije povodom početka sprovođenja projekta.

20171107_13585620171107_140014 

 

Leave a Reply