Info dan „Zaštita oznaka geografskog porijekla, žiga i industrijskog dizajna“

Područna privredna komora Trebinje u saradnji sa Institutom za intelektualnu svojinu Bosne i Hercegovine, organizovala je  u Trebinju, u četvrtak 27. avgusta, info dan na temu: „Zaštita oznaka geografskog porijekla, žiga i industrijskog dizajna“.

Predavači, Miroslav Marić i Goran Trifković, iz Instituta za intelektualnu svojinu BiH, prezentovali su značaj zaštite znakova razlikovanja kao posebnog dijela intelektualnog vlasništva. Fokus je bio na tri teme: zaštiti geografskog porijekla, žiga i industrijskog dizajna.

Adekvatan sistem zaštite oznaka geografskog porijekla, koji je usaglašen sa evropskim i svjetskim standardima, predstavlјa značajan razvojni potencijal, posebno zanimljiv za neke vrste proizvoda po kojim je hercegovačka regija poznata.

Zaštitom žiga vlasnik se brani i od neovlašćenog korišćenja istog ili sličnog znaka za obilјežavanje konkurentske robe, sa jedne strane. Sa druge strane, žig se može iskoristiti kao značajan instrument u različitim poslovnim aranžmanima (investicije, licence, franšizing, prenos prava).

Treći oblik zaštite o kome je govoreno, zaštita industrijskog dizajna predstavlјa pogodan način kojim proizvođač može zaštititi vlastita ulaganja u razvoj i proizvodnju.

Prisutni predstavnici poslovnih subjekata su imali priliku i da, kroz pitanja i diskusiju, dobiju odgovore i riješe nedoumice vezane za predmetnu tematiku.

infodanjul17

Leave a Reply